Kozmic Blue's Kennel

Shar pei 

Alkuperämaa: Kiina
Vastuumaa: FCI
FCI:n ryhmä 2

Pinseri- ja snautserityyppiset, molossityyppiset sekä sveitsinpaimenkoirat (alaryhmä 2)

Hyväksytty: FCI 14.4.1999, käännös SKL-FKK 24.10.1999)

KÄYTTÖTARKOITUS: Metsästys- ja vahtikoira.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Kiinalainen rotu shar pei on ollut olemassa satoja wosia Etelä-Kiinan merta ympäröivissä maakunnissa. Kwun Tungin maakunnassa oleva Dialakin kaupunki on luultavasti rodun alkuperäpaikka.

YLEISVAIKUTELMA: Toimelias, tiivisrakenteinen, neliömäinen ja keskikokoinen. Kallossa ja sään kohdalla olevien poimujen, pienten korvien ja "virtahevon" kuonon ansiosta shar pein ulkonäkö on ainutlaatuinen. Urokset ovat narttuja suurempia ja voimakkaampia.
TÄRKEITÄ  MITTASUHTEITA: Säkäkorkeus on suunnilleen sama kuin rungon pituus mitattuna olkanivelestä istuinluun kärkeen, etenkin uroksilla. Kuono ja kallo ovat suunnilleen yhtä pitkät.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Rauhallinen, itsenäinen, uskollinen ja isäntäväkeensä kiintynyt.
 

PÄÄ: Melko suuri suhteessa runkoon. Otsassa ja poskissa olevat poimut jatkuvat alas kaulapusseiksi
KALLO-OSA: Tasainen leveä.

OTSAPENGER: Kohtuullinen.
KIRSU: Kookas, leveä ja väriltään mieluiten musta, kuitenkin mikä tahansa karvapeitteen väriin sointuva hyväksytään. Sieraimet ovat suuret ja avoimet.

KUONO-OSA: Rodun erityispiirre. Kuono on tyvestä kirsuun asti leveä kaventumatta lainkaan. Huulet ja kuononselkä ovat hyvin täyteläiset. Kohouma kuonon tyvessä on sallittu.
SUU: Kieli, kitalaki, ikenet ja huulien limakalvot ovat mieluiten sinertävän mustat. Vaaleanpunaiset pilkut kielessä sallitaan. Yksivärinen vaaleanpunainen kieli on hylkäävä virhe. Koirilla, joiden väriin vaikuttaa haalistustekijä, kieli on yksivärinen vaaleavioletti.
LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Leuat ovat vahvat. Täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta eli yläetuhampaiden takapinnat ovat tiiviisti alaetuhampaiden edessä. Hampaat ovat kohtisuorassa leukoihin nähden Alahuuli ei saa olla niin korostuneen täyteläinen, että se haittaa purentaa.
SILMÄT: Tummat, mantelinmuotoiset ja ilmeeltään murjottavat. Koirilla, joiden väriin vaikuttaa haalistustekijä, sallitaan vaaleampi sävy silmissä. Silmien ympärillä oleva nahka, poimut tai karvapeite eivät saa mitenkään haitata silmämunan tai silmäluomien toimintaa. Kaikki merkit, jotka viittaavat silmämunan: limakalvojen tai silmäluomien ärsytykseen ovat vakavia virheitä. Silmäluomet eivät saa olla sisäänpäin kiertyneet.

KORVAT: Hyvin pienet, melko paksut, tasasivuisen kolmion muotoiset, kärjistään hieman pyöristyneet ja ylös kiinnittyneet; korvankärjet osoittavat kohti silmiä. Korvat ovat eteenpäin suuntautuneet ja päänmyötäiset, ne ovat kiinnittyneet silmälinjan yläpuolelle ja kauas toisistaan. Pystyt korvat oval hylkäävä virhe.
 

KAULA: Keskipitkä, vahva ja kauniisti lapoihin liittyvä. Löysää kaulanalusnahkaa ei saa olla liioitellusti.
 

RUNKO: Sään kohdalla ja hännän tyvessä on kohtuulliset rypyt. On hylkää, virhe, jos täysikasvuisella koiralla on poimuista nahkaa muualla rungossa.
 

YLÄLINJA: Laskee hieman sään takana ja nousee hieman lanteen kohdalla.
 

SELKÄ: Lyhyt ja vahva.
 

LANNE: Lyhyt, leveä ja hieman kaartuva.
 

LANTIO: Melko tasainen.

RINTAKEHÄ: Leveä, syvä ja kyynärpäihin ulottuva.

ALALINJA JA VATSA: Vatsaviiva kohoaa hieman lanteen kohdalla.

HÄNTÄ: Rodun erityispiirre, tyvestään paksu ja pyöreä, ohenee kärkeä kohti erittäin ylös kiinnittynyt. Se voi olla asennoltaan korkea ja kaartunut, tiivis kiertynyt, selän päälle tai jommallekummalle sivulle kaartunut. Puutteellinen tai kokonaan puuttuva häntä on hylkäävä virhe.

RAAJAT
ETURAAJAT
YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat ovat suorat, kohtuullisen pitkät ja hyväluustoiset. Eturaajojen nahka ei saa muodostaa poimuja.

LAVAT: Lihaksikkaat, hyväasentoiset ja viistot.

VÄLIKÄMMENET: Hieman viistot, vahvat ja joustavat.

KÄPÄLÄT: Kohtuullisen kokoiset ja tiiviit, eivät hajavarpaiset. Varpaat ovat selvästi kaareutuneet.
 

TAKARAAJAT

YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat ovat lihaksikkaat, vahvat, kohtuullisesti kulmautuneet ja takaa katsottuna pystysuorat ja yhdensuuntaiset.

Nahkapoimut reisissä, säärissä ja kinnernivelten kohdalla, samoin kuin nahan paksuuntuminen kintereissä ei ole toivottavaa.

KINTEREET: Matalat.
 

KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät. ei kannuksia.
 

LIIKKEET: Ravi on mieluisin liikuntamuoto. Liikkeet ovat vapaat, tasapainoiset ja tarmokkaat. Eturaajan askel on pitkä ja takaraajan työntö voimakas. Nopeuden lisääntyessä käpälät liikkuvat lähempänä keskilinjaa. Jäykät liikkeet eivät ole toivottavat.

KARVAPEITE
KARVA: Rodun erityispiirre. Karva on lyhyttä, karheaa ja harjasmaista. Rungon karvapeite on suoraa ja törröttävää, raajoissa se on yleensä sileämpää. Ei pohjavillaa. Karvan pituus voi olla 1 - 2,5 cm. Karvaa ei saa trimmata.

VÄRI: Kaikki yksiväriset valkoista lukuunottamatta ovat hyväksyttyjä. Häntä ja reisien takaosa ovat usein vaaleammat. Tummempi sävy selässä ja korvissa on sallittu.

KOKO

SÄKÄKORKEUS: 44 -51 cm.
 

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

VAKAVAT VIRHEET: Muu kuin leikkaava purenta (hyvin lievä alapurenta voidaan toistaiseksi hyväksyä); suippo kuono; pilkullinen kieli (lukuun ottamatta vaaleanpunaista pilkutusta); suuret korvat; alas kiinnittynyt häntä; yli 2,5 cm pitkä karvapeite.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: Litteä kuono-osa, jossa voimakas alapurenta, yläpurenta; yksivärinen vaaleanpunainen kieli; sisäänpäin etuhampaiden väliin kiertyvä alahuuli; pyöreät, ulkonevat silmät, sisään- tai uloskiertyneet silmäluomet (entropiurn tai ektropium); silmän normaalia toimintaa häiritsevät nahka, poimut tai karvat; pystyt korvat; puuttuva tai töpöhäntä; voimakkaat nahkapoimut rungossa (lukuunottamatta sään kohtaa ja hännäntyveä) ja raajoissa-, muu kuin yksivärinen karvapeite (albinismi, juovikkuus,läiskikkyys, pilkullisuus, musta väri ruskein merkein, manttelikuvio).

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

HUOMIOITAVA: Kaikki kirurgisesti tehdyt muutokset (erityisesti huulissa ja silmäluomissa) sulkevat shar pein pois kilpailuista.

 

takaisin